Karel Gott – Biografie

Karel Gott, de meest belangrijke Tsjechisch zanger, de Koning Tsjechisch pop,uziek, welke reeds gedurende tientallen jaren de “De Gouden stem van Praag” of “De Sinatra van het Oosten” word genoemd, is een van de grootste legendes der Tschechische muziekscene uit de ganse geschiedenis en dat zowel in de moderne als ook in de klassieke muziek. Gelijktijdig is hij ook een van de meest belangrijke niet Engelse zanger van de pop,uziek in de wereld. Zijn populariteit is ongelofelijk, hij bereikt jong en oud en dit gedurende reeds meer dan 40 jaar zonder onderbreking. Je zal moeilijk iemand vinden die je kan vergelijken. Op zijn gebied is hij een echt fenomeen.

Karel Gott geboren in Pilzen op 14-7-1939, de hoofdstad van West-Bohemen. Hij wilde altijd schilder worden en na zijn eerste studies probeerde hij schilderles te volgen maar zonder succes. Hij werd dan maar student elektriciteit. Gedurende zijn studies was hij ook reeds bezig met zijn andere grote liefde muziek en zingen. In de vijftiger jaren trad hij af en toe op als amateur zanger en nam deel aan verschillende zang wedstrijden. Hij trok reeds de attentie rond zijn persoon in 1957 toen het wat stiller in Europa was. Hij flopte echter bij de jury, maar toch trok hij de aandacht en mocht hij optreden in de Praagse dans cafés waar de beste Tschechische orkesten (oa. Karel Krautgartner) in die tijd speelden. Wat later trad hij naast zijn job ook half beroeps op als zanger.

In 1957 won hij de eerste prijs bij een zang wedstrijd, maar besloot eerst in 1959 om zijn job definitief vaarwel te zeggen en te starten als professioneel zanger. Op het Praagse conservatorium studeerde hij in 1963 opera zingen bij de professor Karenin (student van de beroemdste Russische zanger altijd –Saljapin) en tot 1966 bleef hij daar zeer hard oefenen. Maar het eerste succes kwam niet zo snel – hij lokte verschillende reacties uit bij het publiek – men moest zich wennen aan zijn show die totaal anders was dan hetgeen hiervoor in de dansmuziek werd gebracht. De twist en beat brachten in 1962 een nieuw leven in de Europese pop muziek. In deze tijd verschenen er nieuwe grote en kleine sterren, de meeste even snel weer vergeten. Maar dit was wel de kans waar Karel Gott op gewacht had.

In 1962 kreeg hij een voorstel om op te treden in het toen nieuwe Praagse muziek theater “Semafor”. Dit was een van de plaatsen in Bohemen waar er nieuwe pop muziek werd gespeeld. Dit betekende ook de grote doorbraak in de loopbaan van Karel Gott, mede ook door het duet dat hij zong met een van de meest bekende vrouwelijke jazz zangeres Vlasta Pruchova “When we get twice as old”. Hij won dit jaar ook de nationale radio prijs. In 1963 werd het lied “Snow-drift-eyes” van de liedjesschrijver van Semafor en gezongen door Karel Gott de grootste hit van het jaar. Met meerdere hits werd hij de topzanger en werd voor de eerste keer beloond met de “Gouden Nachtegaal ‘63”. Daardoor schoot hij als een raket de hoogte in.

In 1965 verliet hij het Semafor theater. En toen begon de samenwerking met de broers Staidl, tekstschrijver Jiri en muziekmaker Ladislav in hun eigen theater Apollo. Dit duurde tot 1967 tot hij een 7 maand durend contract kreeg in Las Vegas USA. Na deze periode dat eigenlijk het echt begin was van Karel Gott kwamen er nog verschillende hits.

Aan het eind van de jaren zestig, het tijdperk van de kleine muziektheaters , waar de moderne Tschechische muziek is begonnen loopt op zijn einde. Na de rock’n’roll, twist en beat komt er uit Amerika een nieuwe soort muziek. Ondertussen is Karel Gott teruggekomen uit Amerika als een heel andere man, niet meer zo bescheiden en onzeker maar als een zelfverzekerde professionele zanger. Na grote successen in de USA, Canada, Oost en West Europa waar de eerste en reeds gouden plaat werd uitgebracht met de titel “The Golden voice of Prague” een titel zoals men hem nu nog altijd aankondigt. Hij begon te werken aan nieuwe projecten, er kwamen grotere en minder grote hits, waaronder het zeer bekende “Lady Carneval”…

Gedurende de 70s en 80s bleef de ster Karel Gott schijnen, bekroond met de meest belangrijke prijzen goud, zilver en platina platen, welke hij verzamelde aan de lopende band. Natuurlijk ook de prijs van de meest populaire zanger “De gouden Nachtegaal” was voor hem. Hij presenteerde zich in topvorm op de podiums in USA, Azië en van de een naar de ander kant van de wereldbol, waar hij telkens een show gaf in verschillende muziek genres van pop naar folksongs tot klassieke muziek. Hij maakte de ene hit na de andere, maakte verschillende albums en maakte tv shows. Hij speelde zowel in films als ook in documentaires.

In het midden van de jaren tachtig, bereikte de populariteit van Karel Gott de top en was in zijn eigen thuisland de absolute ster. Meerdere jonge zangers probeerden in zijn voetsporen te treden en hem van zijn voetstuk te halen maar aan het eind van de jaren tachtig was de competitie voorbij want de meeste waren reeds vergeten. In 1989 vierde hij zijn vijftigste verjaardag en werd een zanger die niet meer achter hits of prijzen aanliep maar zocht naar een repertoire met een totaal ander concept.

In 1990, besloot hij zijn zangersloopbaan te eindigen met een vaarwel tournee in verschillende grote sporthallen. Maar het succes was zo groot dat hij snel op zijn beslissing terug kwam. Gedurende de jaren negentig kwam ook zijn andere grote hobby schilderen weer volop in de belangstelling. Hij gaf tentoonstellingen in Praag, Moskou, Boedapest, Keulen, Bratislava. Het publiek was hem ook niet vergeten want sinds 1995 tot nu won hij steeds de “De gouden Nachtegaal”. Het toppunt in deze succesvolle jaren was een fameus concert in Saudi Arabie en in China voor 600 miljoen kijkers voor de grote Eurovisieprijs en natuurlijk de Carnegie hall in New York.

Hij ging verder op zijn vorig succes wint nieuwe fans waaronder zelfs de jongste generatie in een tijd dat nieuwe sterren komen en gaan en de muziek steeds andere wegen zoekt…

Naarmate de tijd voorbij ging…

1939 – 1954 / Kindsheid

Karel is geboren juist voor de oorlog begon op 14 Juli 1939 in Pilzen (hoofdstad van West-Bohemen). Een kleine stad in Czechoslovakije (nu Tsjechische republiek) als enig kind van Maria en Karel Gott. Hij groeide hier op tot 1946 en verhuisde toen na de oorlog naar Praag. Na het eindigen van de lagere school probeerde hij zonder succes naar een kunstschool te gaan (schilderen is steeds zijn grote hobby geweest en tot vandaag exposeert hij zijn schilderijen met veel succes).

1954 – 1959 / de eerste stappen…

Tussen 1954 – 1957 arbeidde hij als elektriek-fitter bij CKD Company in Cheb, Pilzen en Praag, waar hij werkte tot 1960. In de jaren vijftig was hij begonnen met zingen op verschillende plaatsen. In 1957 makte hij zijn eerste plaatje als presentje voor zijn moeder. Hij nam dat jaar ook deel aan verschillende wedstrijden echter in het begin zonder succes. Het was een speciale periode. Met zijn speciale stijl trok hij de aandacht van de jury maar ook een beetje afkeer. Desondanks was het publiek op Karel Krautgartnerent (orkesten waaronder) enthousiast. Hij was totaal anders en zonder het zelf te weten creëerde hij een nieuwe muzikale stijl.

…de eerste contracten

Reeds in 1958 een zangwedstrijd met een Engels repertoire. Hij trad tussen 1958 – 1961 op met de beste Tschechische orkesten waaronder dat van Karel Krautgartner. Hij kreeg afspraken om op te treden in de Praagse dans-cafe’s (Vlatva, Alfa, Reduta, Astra, Stvanice), en kreeg zo zijn eerste professionele ervaringen. Daarbuiten nam hij ook nog privé zanglessen. In 1959 besloot hij de fabriek te verlaten en ging muziek studeren.

De vroege jaren ’60 – de eerste successen…

In 1960 hij maakte zijn eerste plaatje (in het Engels) en kwam voor de eerste keer op tv. In 1961 kwam hij naar buiten met zijn eerste concert. Tussen 1959 – 1963 en tot 1966 studeerde hij opera aan het conservatorium in Praag als leerling van prof. Karenin. (pupil van de beroemde Russische opera zanger Shailapin. Een duet met V. Pruchova “Az nam bude dvakrat tolik” “When we’ll be twice more old” kwam in 1962 op de eerste plaats in de nationale radio charts. Hij krijgt een aanbod om op te treden in het befaamde Praagse theater Semafor, maar dit is een hele ommezwaai in zijn carrière.

…en de raket start

In 1963 nam hij zijn echte eerste single op en deze werd meteen “Hit van het jaar” “Oci snehem zavate” (Snow drift eyes). Hij staat nu in het middenpunt van de belangstelling, de absolute superster en wint reeds na 2 jaar onmiddellijk de “Gouden Nachtegaal” alsook het jaar nadien. Hij treed nu ook voor de eerste keer op in West – Europa.

Karel Gott of The Golden Voice Of Prague

Tussen 1965 –1967 begint hij een klein muziektheater samen met de Staidl broers en hun orkest en hij is de echte ster. In 1966 verschijnt zijn eerste langspeelplaat in het Engels “The Golden Voice of Prague”. Dit wekte de belangstelling van de Amerikaanse maatschappij Columbia die plannen maakte om deze lp in Amerika uit te brengen. In Time magazine verscheen een zeer enthousastisch artikel over deze plaat en werd als een van de beste beschouwd in het seizoen ’66. Karel word hier “Sinatra van Europa” genoemd.

Van Bohemen in de wereld

Dit is de tijd dat zijn populariteit ver over de grenzen van Tschechoslovakije rijkt, geen ijzeren gordijn houd dit tegen. Het volk noemt hem meer en meer “De Gouden stem van Praag” en de Franse pres beschrijft hem als een natuur fenomeen uit Oost Europa… Terwijl Karel Gott in 1996 triomfen vierde op het international muziekfestival “Bratislava Lyra” inspireerde zijn stem de baas van Polydor (nu een afdeling van Universal). In het begin van 1967 bezocht een agent van Polydor zijn show in West Berlijn huurde een studio en maakte de eerste Duits gezongen single Weisst du wohin? / Bist du das Glück?.

Van Las Vegas in de wereld?

Nog dat jaar gaat hij naar Las Vegas (USA) voor een 6 maand durend contract. Dit is het centrum waar de grootste sterren optreden. Daarnaast treed hij ook nog op in Montreal bij de Wereld expo en in Canadeze en Amerikaanse tv shows samen met Gilbert Becaud. Overal kreeg hij staande ovaties en was het publiek zeer enthousiast. En ook de expert verslagen waren zeer goed. De Amerikanen zeiden zelfs dat het ijzeren gordijn verdwenen was…Vele jaren later kreeg Karel Gott van Kanselier Helmuth Kohl en Sovjet president Michael Gorbatchov persoonlijke gelukwensen als “Grootste artiest tussen Oost en West”. Hij had nu ook contact met de grootste sterren zoals Frank Sinatra, Fats Domino, Count Basie, Diana Ross, Duke Ellington, Tom Jones, Paul Anka, Cliff Richard, Sammy Davis Jr., John Lennon, Cher en zovele andere…

Het zal natuurlijk altijd een vraag blijven hoe groot zijn succes zou geworden zijn. Want alhoewel tientallen Amerikaanse managers hem een grote loopbaan in Amerika beloofden nam hij toch de beslissing om zijn thuispubliek niet te verliezen en keerde hij terug naar huis.

Op het podium naast de grote wereldsterren…

Op het MIDEM festival (1967-70) in Frankrijk (Cannes) is hij buiten alle verwachtingen de grote sensatie. Ondanks het feit dat hij nog steeds een nieuwkomer is bekomt hij na Tom Jones toch de tweede grootste ster, naast sterren als Frank Sinatra en de Rolling Stones. En elke keer verwerft hij hier de gouden plaat MIDEM. In 1968, trad hij met heel veel succes op in Brazilië op het Rio De Janeiro festival voor honderduizend kijkers. De superhit hier was “Lady Carneval” het lied dat zo bekend werd dat het in 30 talen werd opgenomen en door verschillende zangers werd gezongen. Hij was ook te zien op het Eurovisiesongfestival in Londen, Europartyfestivals in Zwitserland en België, San Remo in Italië en Monte Carlo met de Franse versie van Maria, en op het festival van Sopot Polen (het beroemdste in Oost-Eurpa), waar hij jaren later telkens zeer groot succes heeft…

De Europese ster

De voorstellingen van muziekuitgeverijen kwamen snel o.a. van het Franse Barclay maar in 1967 besloot hij een contract te tekenen bij Polydor ( later een Duitse afdeling van Polygram en Universal) en maakte zijn eerste single voor hen. In 1968 komt zijn eerste volledige album uit en wordt onmiddellijk de tweede best verkochte plaat van 1969 en kreeg het volgende jaar daarvoor en eerste gouden plaat. In 1968 stond hij op de derde plaats in de populariteit polls in West – Duitsland. Direkt volgde andere prijzen en trad hij op in grote tv shows met Cliff Richard in West – Berlijn. Karel groeide op tot een idool…

Hij maakte in Tsjechoslovakije een nieuw album “Walk with me” maar werd niet gepubliceerd door het toenmalige communistisch regime. In 1969 maakte hij het bekende album “Weinachten in der Goldenen Stadt” dat een van zijn allerbest verkochte plaat zou worden. Alleen in Tsjechoslovakije werden er meer dan 600000 van verkocht en is daarmee het meest verkochte album in de Tsjechische muziekgeschiedenis.

Wereldsucces of thuis zeker de beste te zijn is nu de vraag? Dit is voor Karel een groot dilemma te blijven of te gaan. Hij is van plan om Engelse lessen te gaan volgen in Londen, managers en producers proberen hem mee te krijgen naar USA. En ook zijn grote ambitie om het ver te schoppen is een reden, maar het vele afwezig zijn thuis bij zijn familie, vrienden en zijn grote liefde voor zijn fans hier doen hem besluiten om toch maar hier te blijven.

70’s, het Gouden tijdperk

Karel Gott brengt zowel nationaal als internationaal begeestering los bij het volk in de 60’s, in een muziekwereld die snel veranderd. De grote vraag is nu of de ster met de naam Karel Gott zal blijven schitteren terwijl andere grote namen verdwijnen. Maar niet alleen in de 70’s, wanneer de muziek (en ook de politiek, ook communistische landen) wat kalmeert en rustiger wordt, bestaat er geen twijfel dat Karel Gott met zijn fantastische stem weer iedereen zal verbazen. Gedurende de eerste helft van de 70’s zingt hij zijn gekend repertoire bestaande uit meestal evergreens , klassieke muziek en populaire hits maar ook missen de actuele popsongs niet.

Hij begint aan een ongelooflijk succesvolle reeks optredens op verschillende internationale festivals. Hij treed op in honderden tv shows in Europa maar ook in de USA, Canada, Cuba, Venezuela, Japan, waar hij een groet toer maakt in bvb. Tokio, Hiroshima, Sapporo en waarvoor hij de Cherry Blossom toegekend krijgt. Steeds lopen sporthallen vol met een uitbundig publiek zowel in Europa als in Amerika en Azië…. In Cuba is hij een werkelijke sensatie, wanneer hij na een optreden in Varadero een staande ovatie krijgt van 15000 fans. Het Britse muziekblad music week noemde hem in 1974 “The Star of the year” en in Duitsland bekomt hij de gouden microfoon, een toekenning aan de succesvolste artiest van 1974.

…hit na hit

Sinds de helft van de jaren zeventig komt er een nieuwe muziek stijl met vooral moderne dans. Ook in Karel’s nieuwe repertoire zitten vele nieuwe hits. Simpelweg de ene hit volgt op de andere en zo behoud hij zijn plaats bovenaan meer nog dan vroeger. In 1997 heeft hij weer een grandioze toer door Japan, waar zijn nieuwste album “Go in search off Happiness” is uitgekomen en op het Yamaha festival in Tokio bekomt hij weer een prijs; Ditmaal voor het beste optreden.

In heel de Sovjet – Unie, Rusland en alle andere landen van de unie is hij eveneens uitverkoren tot beste artiest in 1977 –1978, voor Elton John en Cliff Richard. Zijn hits bereiken de eerste plaats in de charts van radio Luxemburg. In 1978 bekomt hij de prijs de meest belangrijke persoonlijkheid in cultuur in West Duitsland waar hij in 1979 1 miljoen platen verkocht meer dan Abba of de Bee Gees. Hij neemt de eerste plaatsen in op de charts, maakt hitalbums de een na de andere en wint prijzen aan de lopende band. In Nashville, het Amerikaanse centrum voor country muziek (eerste maal in 1979) verdient hij een langdurend staande ovatie en scandeert men zijn naam…

80’s, en nog steeds in volle glorie

Tijden veranderen in de pop muziek en ook grote stemmen worden minder belangrijk. In deze tijd, waar nieuwe trends meer en meer opkomen, waar nieuwe artiesten met nieuwe muziek keuzes komen. Karel is nog steeds in volle glorie, zijn stem rijpt als goede wijn, wat zijn fans in Europa ten volle kunnen proeven…. Maar ook zijn fans veranderen, het publiek is niet tevreden met de moderne muziek, gelukkig blijven de sporthallen en stadions wel vollopen voor zijn concerten.

Karel Gott werkt zorgvuldig verder aan zijn zeer succesvolle jaren 70, en zijn gouden tijdperk duurt verder. Hij wint in charts en maakt hit na hit. De hit “Memory” uit de musical “Cats”, hetgeen Karel zong voor Barbra Streisand haar versie is een van zijn grootste hits geworden met zeer goede kritieken. Hij vervolgd ook zijn uitzonderlijke prestatie op het internationaal country muziek festival fan-fair in USA (Nashville). Hij word daar begeleid door het koor van Elvis Presley The Jordanaires.

…en al dat goud

In 1984 bekomt hij een gouden plaat voor “Weinachten…”in Zwitserland, een antenne van eer een prijs voor de populairste zanger in België en een gouden antenne een prijs voor het meest aantal liedjes die het hoogst staan in de hitlijsten op Belgische tv en radio. Ook in de 80’s gaf hij nog verschillende concerten in Europa en de Verenigde Staten (Los Angeles, New York, Pacific Ocean op een schip dat naar Europa reisde). In 1986-87 gaat hij ook weer naar Nashville. In 1986 bekomt hij een gouden pin voor de meest lange samenwerking met Polydor, naast Leonard Bernstein en Herbert von Karajan en ook nog een Platina plaat voor de meest succesvolle Tsjechische artiest doorheen de geschiedenis van Supraphon records. En vele, vele andere prijzen….

Verdere roem of tijd om een balans te maken…

In de helft van de tachtiger jaren bereikt zijn populariteit een absoluut hoogtepunt, daarna probeert men voor het eerst beetje aan zijn positie te raken door een nieuwe opkomende jonge generatie pop zangers, maar later in de jaren tachtig is hij weer terug, bekomt grote ovaties en krijgt weer prijs na prijs. In 1987 bekomt hij een award van de Tsjechische en Slovaakse DJ’s voor de beste artiest ooit en in 1988 een Platina plaat van Polydor…. Karel Gott krijgt persoonlijke gelukwensen van de Duitse kanselier Helmut Kohl en van Sovjet president Michael Gorbatsjov, deze beschouwd hem als de “grootste artiest en de beste persoon voor de verbroedering tussen Oost en West”.

Karel Gott is een apart fenomeen, omdat hij de enige solo pop zanger van het communistische regime, die zo een groot succes opbouwde zonder politieke tussenkomst… Alhoewel hij zich in de late jaren tachtig, kort voor het vallen van het communistisch regime in Oost – Europa toch de vraag stelde hoe het nu verder moest. Karel meende dat hij alles had bereikt, alles had gezegd en gedaan. Hij beruste in de zaak en leek vermoeid, hij verdween precies in de mist….

90’s – Wat gebeurd er?

Na de definitieve verandering van het politieke regime in Oost – Europa, besluit Karel Gott in 1990 een grote afscheidstournee in verschillende sporthallen te gaan doen om het eind van zijn carrière aan te kondigen. Maar iets heel speciaal gebeurde. Uitverkochte sporthallen, minuten durende staand ovaties, zijn stem in uitstekend vorm doen hem besluiten om toch verder te gaan. En in deze snel veranderende tijd waar oude sterren verdwenen en nieuwe werden geboren, bleef hij aan de top staan. In 1991 ontving hij een nieuwe Gouden microfoon voor de populairste artiest in Duitsland en bekomt “Czech award of Poplar Music” in de hall of fame. In 1992 ontvangt hij een diamanten langspeelplaat voor de verkoop van 13 miljoen platen in Tsjechië en Slovakije. Zijn nieuw album in 1992 word weer het meest verkocht en daarvoor ontvangt hij platina. In 1995 en 1997 zijn eveneens topjaren en krijgt weer de grootste prijzen. En steeds weer staat hij op de hoogste plaatsen jaar na jaar.

Hij wordt beter als wijn…

Gedurende de helft van de jaren negentig komen er geen nieuwe platen, maar hij behoud zijn succes in Europa, Amerika, Azië en ook in Australië. Hij komt terug naar zijn Amerikaanse fans in het fameuze Carnegie hall te New York, als een van de eerste artiesten ooit. En zoals steeds overal groot succes en een enorm applaus. Hij maakt niet zoveel nieuwe liederen meer, maar kiest een bewust repertoire.

Meer en meer grijpt hij naar zijn penseel om zijn andere grote hobby, het schilderen uit te oefenen. Hij geeft verschillende tentoonstellingen van zijn schilderijen steeds met groot succes. Zelfs zonder nieuwe opnames staat hij nog terug in de Euro charts. In 1996 word hij bekroond tot meest favoriete zanger in Slovakije voor Madonna en Michael Jackson…

Soms word er gezegd dat Karel Gott een zanger is van een oudere generatie en dat al 35 jaar lang. Maar in 1994 en 1995 kozen kinderen in een tv wedstrijd Karel Gott als hun favoriete ster en bekomt de vijfde plaats in de kindercategorie van “De Gouden Nachtegaal”. Karel Gott is simpelweg een legende geworden in de 90’s

Finale van de Kampioen…

In 1999 trad hij voor de Verenigde Arabische Emiraten in Dubai en zijn tv show vanuit de verboden stad in Peking werd bekeken door 600 miljoen kijkers.De hele periode van de jaren negentig werd bekroond met een megaconcert ter ere van zijn zestigste verjaardag. Iedereen kwam hem feliciteren van artiesten, sportmensen tot politiekers. Karel Gott was niet alleen een groot fenomeen in de Tsjechische moderne geschiedenis, maar was reeds een levende legende…

Polydor gaf hem een levenslang contract welke eer voorheen nog maar drie artiesten te beurt was gevallen. Hij kreeg dat zelfde jaar een prijs voor de succesvolste zanger van het afgelopen jaar. Het is ook nog leuk om te vermelden dat in 2005/06 door de kinderen van Jetix Kids awards wel niet werd verkozen tot beste zanger maar naast de Tsjechische president Vaclav Klaus als de grootste Tsjechische personaliteit.

Zanger van de eeuw

Karel treed nog steeds op naast de grootst bekende namen in de show of zelfs uit het politieke leven. Overal waar hij optreed of het nu Europa, Zuid Amerika, Cuba, USA, Canada of Japan nog steeds is het volk zeer enthousiast en heeft hij groot succes. Karel word ook genoemd als een van de grootste niet Engels zingende legende in de wereld. Karel Gott is na Elvis Presley de volgende showbusiness artiest in de wereld met een eigen museum (Dat van Karel zelfs reed gedurende zijn leven).

Karel Gott leeft in Praag in een kleine residentie op een heuvel dat een prachtuitzicht geeft over de stad. Hij heeft drie dochters Domenika (1973), Lucia (1987), Charlotte Ella (2006) en Nella Sophia (2008). Hij spreekt Tsjechisch, Duits, Engels, Russisch en ook een beetje Frans, Spaans en Italiaans.

Napsat komentář