Karel Gott – De gouden stem uit Praag

intro

„De gouden stem uit Praag“, „Sinatra uit het Oosten“, „Gouden Nachtegaal“, „Tsjechische Tom Jones“ of „Boodschapper van goede berichten“, dat zijn de attributen die Karel Gott de koning van de Tsjechische pop,uziek overwinnen moet. Hij is een der grootste zangers uit Tsjechisch kunstmatige en natuurlijke musikalische scene, en een der grootste niet Engelstalige zanger in de wereld. Op de muziekscene is er moeilijk iemand te vinden die zo lange tijd populair is, op dit gebied is hij werkelijk een fenomeen.

Karel Gott startte zijn professionele carriere in Praagse dans cafés in 1957, maakte zijn eerste Engelstalige plaat in 1960 en zijn eerste grote hit in 1963. Sinds heel deze tijd, nu reeds bijna 50 jaar en altijd met grote populariteit over hele generaties, presenteert hij zich in zijn eigen stijl. Op verschillende enquetes staat hij steeds op de hoogste plaatsen en dit van 1963 tot de dag van vandaag.

Hij is een meesterlijke en zeer universele zanger met een zeer groot spectrum of genres, maar meestal als romantische tenor die de mooiste belcanto liederen zingt. Waaraan ligt het buitengewone succes van zijn carriere? Karel Gott maakte het mogelijk met zijn natuurlijke uitstraling en charisma en met zijn mooie geschoolde tenorstem om alle mogelijke genres van liedjes tot een perfect geheel te maken, inclusief opera aria’s, klassieke liedjes, folklore, rock, rock’n roll, jazz, swing, muzikáls, country als hedendaagse pop music.

Hij trad op in heel Europa (uitgezonderd Albanië en Scandinavië), maar ook in Noord en Zuid Amerika, Azië en Australië. Hij heeft heel veel respect en liefde voor zijn zeer talrijke fans in heel Europa maar ook in Amerika en Japan (alhoewel daar weinig van geweten is). Maar een zeer bekende ster in de Duitstalige landen, de Benelux en Oost Europa inclusief Rusland is hij geworden in de helft van de jaren 60 in Tsjecho-Slowakije (in 1993 Tsjechië en Slovakije) reeds begin de jaren 60. Karel Gott is opgegroeid als een ster, een symbool van zijn tijd ondanks het ijzeren gordijn. In dit mijnenveld van twee politieke regimes werd hij een wereldster van vele generaties en een legende in de pop muziek. Karel trad op in honderden tv shows, zijn eigen shows of als gast (Gilbert Becaud show, Nashville country musicfestival, Europarty, Rudy Carell show, James Last show, Ein Kessels Buntes) in heel de wereld. Hij is ook een record breker in het maken van muziekopnames. Hij heeft meer dan 130 originele albums, plus een ontelbaar aantal verzamelalbums…

Er is nooit juist opgemaakt hoeveel platen er verkocht zijn, maar het kan meer dan 100 miljoen zijn. In Tsjechië en Slovakije alleen al 15 miljoen platen verkocht daarvoor kreeg hij als enige zanger een diamanten plaat van Supraphon. Dit is een record voor het Guinnes book of records, want geen enkele zanger ook geen Engelstalige wereldster verkocht zoveel platen. Het wil zeggen dat in principe elke inwoner van Tsjechië en Slovakije een plaat van Karel Gott bezit.

Karel Gott ontving ook de meeste uitreikingen, waaronder meer dan 50 diamanten, platina, goud en zilver platen voor de meest succesvolle zanger van Supraphon, Мелодия, Polydor, Philips, Polygram of Universal in die tijd en ook voor andere firma’s. Hij werkte samen met verschillend muziekuitgevers uit Europa, Verenigde Staten en Japan. Zijn opnames zijn zowat overal uitgekomen, van Portugal tot Rusland, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en Japan. Alhoewel hij enkele vertalingen in het Frans, Italiaans, Russisch, Oekranisch, Hebreeuws, Latijns, Spaans, Zigeuners, Pools, Hongaars, Kroatisch en Slovaaks gezngen heeft zijn zijn meeste albums toch in het Duits en het Tsjechisch en ook verschillende in het Engels, Russisch en Italiaans.

Napsat komentář