Karel Gott – Den gyldne røst fra Prag

intro

„Den gyldne røst fra Prag“, „Østens Sinatra“, „Den tjekkiske Tom Jones“, „Den gyldne nattergal“, „Østeuropas nattergal“, „Århundredets sanger“ eller „Gode nyheders bud“. Dette er betegnelser, som den ægte konge af tjekkisk pop,usik, Karel Gott, en af de største – ikke engelsk-syngende – legender i verden, har fået gennem årene. På populærmusikkens område vil det blive svært at finde en sanger, som i så lang tid og uafbrudt har været så populær, og med hensyn til dette er Karel Gott absolut et fænomen.

Karel Gotts professionelle løbebane begyndte på Prags dansecaféer i 1957. Den første indspilning blev lavet i 1960 (på engelsk) og i 1963 indspillede han sit første store hit. Siden da, altså næsten 50 år, har han uden uafbrudt nydt stor popularitet på tværs af generationerne. Siden 1963, med kun få års undtagelser, har han hvert år (ofte med et stort forspring) taget førstepladsen i popularitetsmålinger.

Han behersker et ekstraordinært antal genrer, men er dog specielt kendt for sine romantiske ballader og store balcanto melodies. Hvor kan årsagen til denne ekstraordinære fremgang i hans karriere tænkes at ligge? Karel Gott lykkedes at forene forskellige genrer inden for musikken, en absolut perfekt gennemført og skolet sangteknik, følelse for musikken, professionalitet, god arbejdsmoral, målrettethed, karisma og dertil kommer så den spontane færdighed til at kunne synge praktisk taget hvad som helst fra opera og opera-arier, klassiske sonetter, folkloresange, rock, folk, jazz, swing, rock’n’roll, traditionelle plader, muzikál-plader, disko eller country…

Bortset fra Albanien, og Skandinavien, har han optrådt i ikke alene alle europæiske lande, men også i Syd- og Nordamerika, Asien og selv i Australien. Han var respekteret og fik mange fans i både Europa, Amerika og Japan (skønt han ikke er særlig velkendt dér). Men allermest sang han sig ind i millioner af tysktalende fans hjerter, og fra og med sidste halvdel af 60’erne også i Beneluxlandene og Østlandene. Allerede i begyndelsen af 60’erne blev han den største stjerne på den hjemlige scene. Karel Gott blev et idol, ja nærmest et symbol på en tid, hvor verden ikke var globaliseret og delt af Jerntæppet. I dette „minefelt“ mellem to politiske regimer, er han blevet en stjerne, som folk i alle aldre lytter til, de har taget ham til sig som „deres egen stjerne“, et blivende idol og en af de største legender inden for europæisk pop,usik. Han optrådte i hundredvis af TV-shows, såvel egne og som gæsteartist (Gilbert Bécaud-show, Nashville Country Music Festival, Europarty, Rudi Carell Show, James Last Show, Ein Kessel Buntes) verden rundt. Han har også rekorden, når det gælder indspillede plader, alene af hans nye album er der indspillet knap 130 stk., og der findes en utrolig mængde opsamlingsplader…

Der findes ingen eksakt oversigt over antallet af hans solgte album, men det kunne være mere end 100 millioner solgte album. Sikkert er det, at han bare i Tjekkiet og Slovakiet har solgt ca. 15 millioner album, hvilket gjorde at han, som den eneste sanger, fik en diamantplade. (Det er usandsynligt, at der findes nogen anden artist som har gjort det samme i sit eget land, inkl. den største engelsk-syngende stjerner – det betyder, det betyder, at i gennemsnit har hvert eneste tjekk mindst et af hans album). Og selv i dag, efter mere end 40 år, sælger hans plader godt.

Karel Gott har også modtaget et endeløst antal priser, i alt mere end 50 diamant-, platin, guld- og sølvplader, som han fik som den mest solgte sanger af firmaer som Supraphon, Мелодия, Polydor, PolyGram, nuværende Universal og andre pladefirmaer. Han samarbejder med mange pladeforlag i Europa, USA og Japan. Hans plader lanceredes ikke bare i Europa – fra Portugal til Rusland – men også i Japan, USA og Canada. Blandt de sprog han har sunget på, er fransk, hebræisk, latin, spansk, italiensk, russisk, ukrainsk, spansk, polsk, ungarsk, kroatisk, slovakisk og flere andre. Men de fleste af hans album blev indspillet på tysk og tjekkisk, et par af dem blev også indspillet på engelsk, russisk og italiensk.

Napsat komentář