Karel Gott – Den gyllene rösten från Prag

intro

„Den gyllene rösten från Prag“, „Österns Sinatra“, „Den gyllene näktergalen“, „Östeuropas näktergal“, „Århundradets sångare“ eller „Goda nyheters bud“, dessa är attribut som som den äkta kungen av tjeckisk pop musik, Karel Gott, en av största legender av tjeckiska musikscenen allertiders och samtidigt en av dem största – icke engelsk-sjungande – legender i världen, har fått genom åren. På populär musikens fält skulle vi endast svårt leta efter en artist, som under så lång tid och oavbrutet skulle kunna avnjuta så stort och brett omtycke som han – och i detta hänsyn är han ett absolut utomordentligt fenomen.

Karel Gott började sin professionella yrkesbana på Prags danscaféer 1957, första inspelningar gjordes 1960 (på engelska) och 1963 spelade han in sin första stora hit. Sedan dess, alltså nästan 50 år, har han utan större pauser oavbrutet och ständigt avnjutit bred popularität tvärs över alla generationer, som en sångare som följer med tiden och dess moderna trender. Sedan 1963, bara med undantag av ett par årsgångar, har han alltid tagit (ofta med ett stort försprång) första platsen inom popularitäts enkäter.

Han har alltid suveränt lyckats som en universal sångartyp med utomordentligt brett gengrespektrum, även om han som allra oftast verkade som romantisk tenorsångare av stora, kantilenartade låtar. Var kan den utomordentiga framgången i hans karriär tänkas ligga? Karel Gott har lyckats sammanföra utomordentliga röstdispositioner, absolut perfekt genomförda och skolade sångteknik, känsla för musik, professionalität, bra arbetsmoral, målmedvetenhet, karisma och även den spontana färdigheten att förändra hans uttryck och gengre genom att kunna sjunga pratiskt taget vad som helst, från opera och opera-arior, klasiska cansonetter, stats- och folklåtar, rock, folk, jazz, swing, rock´n´roll, traditionella låtar, musikallåtar ända till pop music eller country. Och när man räknar till allt detta det otroligt lyckliga samspelet av tillfälligheter, perfekta producenter och musikgrunden..

Utom på möjligtvis Albania och tyvärr också Skandinavien, uppträdde han i alla Europeiska länder, men också i Syd- och Norramerika, Asia och även i Australien. Han tjänade respekt och fick otroligt trogna fans över hela Europa, men också i Amerika och Japan. Som allra mest skrev han in sej i miljoner tysktalande fans hjärtan från och med 60-talets andra halvan i alla tysktalande länder, i Benelux-länderna, i Östländerna, men redan i början av 60-talet blev han den största stjärnan på hemmascenen. Karel Gott blev till ett begrepp, uttalat idol, men också till en symbol av sin tid, då världen inte var globaliserad, utan delad genom „en järnridå“ i två delar. Och på denna „minfält“ mellan två politiska regimer, har han blivit till en stjärna som hörde till alla generationer, som har tagit honom som uttalat „sin egen stjärna“, en ständig idol och en av dem största legender inom europeisk pop,usik. Han uppträdde på hundratals tv-shower, såväl egna, såsom som gästartist (Gilbert Bécaud Show, Nashville Country Music Festival, Europarty, Rudi Carell Show, James Last Show, Ein Kessel Buntes) världen runt. Han är också en rekordman när det gäller antal inspelade låtar – bara när det gäller hans radalbum (nyhetsalbum) har han spelat in närapå 130 stycken och det finns en otroligt mängd av samlingar.

Det finns ingen exakt genomgång över antalet av hans sålda album, men det kan vara tillsammans mer än 100-tals miljoner sålda album. Det som är säkert, är faktum att han endast i Tjeckien och Slovakien har sålt närapå 15 miljoner album, vilket gjorde att han, som den enda artisten, fick en diamantskiva. (Det är sannolikt att det inte finns någon annan artist som lyckats med detsamma i sitt eget land, inkl dem största engelsksjungande stjärnor – det betyder, att i genomsnitt varenda tjeck redan äger åtminstone ett av hans album.) Och även idag, efter mer än 40 år, håller hans skivor på att säljas väldigt bra.

Karel Gott har också erövrat ett oändligt antal av priser och belöningar, han äger t ex tillsammans mer än 50 diamant-, platin-, gyllene och silverskivor, som han fick som den mest sålda artisten av firmor som Supraphon, Мелодия, Polydor, PolyGram, nuvarande Universal och andra skivbolagen. Han samarbetar med många skivbolag i Europa, USA och Japan. Hans skivor lanserades över inte bara hela Europa, från Portugal till Ryssland, utan också i Japan, USA och Kanada. Trots att han sjöng vissa låtar också på franska, hebreiska, latin, spanska, italienska, ryska, ukrainska, römerska, polska, ungerska, kroatiska, slovakiska och vissa andra språk, var dem flesta av hans album inspelade på tyska och tjeckiska, ett par av dem var också inspelade på engelska, ryska och italienska.

Napsat komentář