Karel Gott – Zlatni glas Pragu

intro

„Zlatni glas Pragu“, „Sinatra s istoka“, „Zlatni Slavuj“, Slavuj istočne Europe“ „Pjevač stoljeća“ ili „Prenostielj dobrih vjesti“ to su neki atributi kralja Češke pop glazbe, Karel Gotta. Karel Gott je jedan od najznačajnih interpreta na Češkoj glazbenoj sceni u cijeloj svojoj povjesti, a istodobno i jedna od najvećih legenda svih vremena na svijetu, koja ne pjeva na engleskom. Na glazeboj sceni možemo samo teško naći pjevaća koji bi bio tako vrlo i dugo omiljen – u tome obziru je absolutno izniman fenomen…

Karel Gott je započeo svoju karijeru u plesnim kafićima u Pragu u 1957. godine, prve pjesme je snimio 1960. godine (na engleskom), a prvi veliki hit je snimio 1963. godine. Od ovog vremena do danas – znači gotovo 50 godina – ima veliki uspjeh kod svih generacija kao pjevač koji je izvan vremena i modnih trendova. Od 1963. godine do danas pobjeđuje na prvim mjestima u anketama popularnosti (često s velikim prednostima), izuzevši nekih godišta.

Karel Gott probio se suvereno kao univerzalni tip pjevača sa izvanredno širokim spektrom žanrova, iako možda najviše kao tenor romantičnih kantilena i belcanto pjesama. Zašto njegova karijera ima tako izvanredan uspjeh? Karel Gott je bio sposoban kombinirati njegove velike glasovne mogućnosti, koje je savršeno koristio, zahvaljujuću pjevačkom umjeću, osjećajnosti, profesionalnosti, samodiscipline, karizmi i spontanosti da pjeva različite žanrove poput opernih, operetnih, klasičnih, te muzikalnih melodija, etno i narodne glazbe, rocka, jazza, swinga, rock’n rolla, moderne zabavne glazbe i country glazbe.

Nastupio je u svim europskim zemljama (osim Albanije i Skandinavije), Americi, Aziji i Australiji. Zavoljela su ga srca publike diljem svijeta, kroz cijelu Europu i čak u Americi i Japanu (iako je tamo manje poznat). Ali prije svega postao je omiljen kao jedan od absolutno najpopularnijih pjevača u drugoj polovici 60-ih u svim zemljama njemačkog govornog područja, kako u Beneluxu i istočnoj Europi, uključujući Sovjetski savez, te Čehoslovačku (Češku i Slovačku od 1993. godine). Karel Gott postao je doslovno idolom i simbolom onog vremena, kada svijet još nije bio globaliziran, ili odjeljen „željeznom zavjesom“. U tom području mina između dvaju političkih režima, postao je miljenikom svih generacija, zvjezdom, legendom i jednom od najvećih legenda u europskoj popularnoj sceni. Karel Gott je nastupao po cijelom svijetu u stotinama TV emisija, kako u svojim, tako i u onima u kojima je bio poseban gost (Gilbert Bécaud Show, Nashville Country-Music Festival, Europarty, Rudi Carell Schow, James Last Show, Ein Kessel Buntes). Također drži rekord po broju snimanljenih pjesama – samo originalnih albuma je više 130, a postoji i bezbroj kompilacija…

Nema nikakve točne statistike o broju izdanih albuma, ali može to biti ukupno više od 100 miliona prodanih nosača zvuka. Samo u Češkoj i Slovačkoj to bilo 15 miliona (zbog toga je jedini dobio dijamantnu ploču). Vjerovatno je, da se to nije prosrećilo nikome u svojoj državi od najvećih zvijezda koje pjevaju na engleskom. (To znači da u prosijeku svaki Čeh i Slovak ima jednu njegovu ploču).

Karel Gott je dobio bezbroj najviših ocjena, pripada mu naprimjer više od 50 dijamantnih, zlatnih, te srebrenih ploča, koje je primio kao najprodavaniji interpret diskografskih kuća Supraphon, Мелодия, PolyGram, danas Universal i drugih izdavaća. Surađuje sa mnogim glazebnim izdavačima u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Njegove snimke izašle su ne samo bezmalo u cjeloj Europi, nego i u zemljama od Portugala do Rusije, Japana, SAD-a i Kanade. Iako je pjevao neke pjesme na francuskom, taljanskom, ukrajniskom, hebrejskom, latinskom, španjolskom, ciganskom, poljskom, mađarskom, hrvatskom, slovačkom i na drugim jezicima, najpoznatiji albumi su izašli na njemačkom i češkom, a nekoliko takođe na engleskom, ruskom i taljanskom.

Napsat komentář